Rol jij al met je Personal Trainer?

Volgens niet betrouwbare onderzoeken rolt iedere zichzelf respecterende wintersporter minstens één keer met de skileraar (m/v), maar tegenwoordig kan dat ook met de personal trainer. Wij gebruiken daarvoor alleen geen glühwein, sexy skibril en foute muziek, maar een foamrol.

Minder spierpijn en een beter herstel

Je hebt ze vast wel bij de ingang zien staan: de foamrollen. Door met de rol verschillende oefeningen te doen, maak je het weefsel rondom je spieren losser, waardoor je minder last van spierpijn hebt en je herstel verbetert. Goede reden om het na je training te doen, bij de cooling down dus.

Meer mobiliteit, minder blessures

Je kunt de rol ook gebruiken tijdens de warming up. Onderzoek in Canada liet zien dat de mobiliteit (dus je beweegbaarheid, flexibiliteit) meetbaar toeneemt. Je spieren worden tijdens het rollen geactiveerd en je gewrichten worden warmer en daardoor soepeler. En daardoor neemt de kans op blessures af.

Hoe het werkt, zo’n foamrol?

De rol geeft flink wat druk op de spieren en het omliggende weefsel. Daardoor voelen ze wat ‘losser’ aan. Eigenlijk is het soort massage van de spieren, maar dan door middel van een rol in plaats van door handen.  Door de massage verdwijnen de triggerpoints. Dat zijn een soort ‘knopen’ in de spieren, die de spier verkorten en waardoor je doorbloeding slechter wordt. Die triggerpoint zijn vaak wat gevoelig.

Rol je rot

Aan de slag! Leg de roller op de grond en rol er langzaam met een spiergroep overheen. Bijvoorbeeld met je bovenrug, je billen of je bovenbenen. Voer de druk op. Voelt dit fijn? Nee, meestal niet. Probeer desondanks te ontspannen. Uiteindelijk went het wel… en anders maar niet.

Is de werking bewezen?

Ook hier verschillen de meningen over. Over welk onderwerp niet? Zowel voor- als tegenstanders kunnen hun mening onderbouwen. Voorstanders merken duidelijke verbetering qua soepelheid en vermindering van spierpijn. Tegenstanders zeggen dat je tijdens het rollen je centrale zenuwstelsel ontspant, wat een positief effect heeft. Dit is niet aan de rol te wijten, maar aan je brein. Wie er ook gelijk heeft: onder deskundige begeleiding kun je veilig uitproberen of je er baat bij hebt.

Wanneer gebruik je de foamrol niet?

Bij hevige spierpijn bijvoorbeeld. Dan laat je je spieren liever eerst even herstellen. Wees ook voorzichtig met pezen en aanhechtingen en bij een hoge bloeddruk, spataderen en neurologische aandoeningen gebruik je de rol alleen onder begeleiding. Of je laat de rol links liggen en gaat naar een masseur. Kan ook.

Ja, ik wil ook een foamrol!

Leuk, dat enthousiasme. Maar wees eerlijk: hoe groot is de kans dat hij na drie keer gebruiken in de kast of op zolder belandt, naast je roeimachine en je buikspierapparaat dat Jim zo amaaaazing vond? Kom de roller gewoon maar even in de studio proberen. Dan kun je zien of het wat voor je is.

Don’t Stop Here

More To Explore

Testimonial
Ruben Buursen

Review Bram Meijer /NL kampioen Padel

Bram is al jarenlang Nederlands kampioen Padel. Bram traint al ruime tijd met onze Trainer Justin om Bram in vorm te houden! De topsport expertise

Testimonial
Ruben Buursen

Review “Dennis”

Ik ben nu sinds 4 maanden actief bezig om af te vallen en vooral gezonder te worden….. mijzelf beter te voelen. Moest wel ff een