Sportvasten- Peter Buursen

Vertrouwen, het komt te voet en gaat te paard, zo luidt het gezegde. Helaas is het met de kilo’s net andersom gesteld: voor je het weet heb je er een paar kilo bij, maar die kilo’s weer laten verdwijnen ligt toch wat lastiger. Is sportvasten dan de oplossing?

Sportvasten

Vertrouwen, het komt te voet en gaat te paard, zo luidt het gezegde. Helaas is het met de kilo’s net andersom gesteld: voor je het weet heb je er een paar kilo bij, maar die kilo’s weer laten verdwijnen ligt toch wat lastiger. Is sportvasten dan de oplossing?

Toen ik zo’n vijfenhalf jaar geleden startte met mijn huidige (kantoor)baan woog ik een keurige 73 kilo (bij 1 meter 80). Tot die tijd sportte ik vrij veel, nagenoeg dagelijks. De conditie en algehele gesteldheid waren goed. Zodra ik echter mijn achterwerk op de bureaustoel had gevleid ging het hard. De lange werkdagen zorgden ervoor dat ik aan bewegen niet meer echt toe kwam. Althans, in die beginfase had ik daar aan het eind van de dag even geen puf meer voor. Heel geleidelijk en in het begin nog niet zo merkbaar kwamen de kilo’s erbij. In een mum van tijd zaten er vijf bij op.

Terugkerende patronen

Nog steeds niet heel erg problematisch, maar tegelijkertijd zorgde het er ook weer niet voor dat ik m’n patronen veranderde. Sterker nog, het aantal lunches in dinertjes nam toe en hetzelfde gold voor mijn gewicht. Medio 2014 kwam de 90 in zicht. Zo kon het dus niet langer!

Dat het zo niet langer kon von d mijn broer, Ruben Buursen, eigenlijk al langere tijd. Ik was natuurlijk geen reclame voor hem als personal trainer. Alhoewel ik Ruben daar stiekem natuurlijk wel gelijk in moest geven, deed ik het toch maar af met iets van ‘ieder zijn ding hè…’. Totdat Ruben aankwam met Sportvasten. Hij had dit aan zijn programma toegevoegd en vroeg of dit dan niet iets voor mij was. Nadat ik mij er iets verder in verdiept had, leek mij dit inderdaad wel een mooie uitdaging en een manier om te breken met oude, verkeerde, gewoontes. De combinatie van een lichamelijke en mentale uitdaging sprak mij erg aan. Dit zou ik gaan doen!

Start Sportvasten

Gelukkig was ik niet helemaal gestopt met sporten en ik had dus nog genoeg basisconditie om te mogen beginnen. Na een galgenmaaltje met een goed glas wijn op de zondag, ben ik de maandag erna gestart. De twee afbouwdagen verliepen prima, doch gingen al wel gepaard met een licht hongergevoel. Met dat gevoel naar bed gaan was mij al lang niet meer overkomen, dus dat was wel even wennen. De vier vastendagen (drie volgens Sportvasten, maar afbouwdag drie is eigenlijk ook gewoon een vastendag…) verliepen wisselend. Het hongergevoel vond ik niet echt prettig, maar vervelender was dat ik gewoon aan het werk was en toch wel wat concentratieproblemen kreeg. Dit natuurlijk door het gebrek aan suiker. Dieptepunt was toch wel een verjaardag in de avond van de laatste vastendag. De vervelende smaak ik je mond van een paar dagen niet eten, gecombineerd met (alcohol) drinkende vrienden om je heen en een waar banquet aan hapjes en dergelijke op de tafels, stemde nou niet bepaald vrolijk. Toen de klok eindelijk een tijdstip aantikte waarop ik met goed fatsoen de aftocht kon blazen, heb ik daar dan ook dankbaar gebruik van gemaakt!

Opbouwdagen Sportvasten

Dolgelukkig was ik de volgende ochtend met mijn appel en kiwi als ontbijt, gevolgd door een overdadige lunch, bestaande uit een salade en, jawel, heerlijk vullende pistachenoten. Alles was weer goed, de wereld was weer mooi. De opbouwdagen erna verliepen eigenlijk als gewone dagen. Ik stelde mij er alvast op in dat de voedingsmiddelen die ik tot mij nam, vanaf nu mijn dagelijkse kost zouden gaan vormen en dat heeft eraan bijgedragen dat ik voor mijn gevoel met niets speciaals meer bezig was. Het ‘Keep the switch’ protocol voor na de kuur, bestaande uit voedingsrichtlijnen en voorbeeldmaaltijden, bevestigde dat.

Wat heeft het mij nu gebracht?

Allereerst een forse vermindering van mijn omvang en vetmassa. In totaal ben ik tijdens de kuur ruim vijf kilo (blijvend) kwijt geraakt. Ook is mijn conditie verbeterd. Ik heb echt het gevoel dat ik door het iedere dag sporten aan het bouwen ben geslagen met mijn conditie. Op dit moment merk ik dat vooral aan mijn hartslag. Op dezelfde hartslag kom ik nu in een half uur tijd simpelweg een stuk verder. Ik voel mij ook fitter. Maar het allerbelangrijkste voor mij is dat Sportvasten mij veel bewuster heeft gemaakt van voeding. Koolhydraten, eiwitten, vetten en de verhouding daartussen en wat dat met je lichaam doet. Door het Sportvasten ben ik mij erin gaan verdiepen en dit heeft ervoor gezorgd dat ik nu oprecht blij wordt van een gezond en evenwichtig voedingspatroon, daar waar ik voorheen zonder enige moeite het overgrote deel van mijn voeding haalde uit de verkeerde voedingsmiddelen. Deels vanwege het ontbreken van de kennis en deels ook omdat ‘het toch niet uitmaakt’.

De rol van Ruben

Ruben heeft er natuurlijk op de eerste plaats voor gezorgd dat ik überhaupt ben begonnen met Sportvasten. Hij attendeerde mij erop en heeft mij er ook oprecht enthousiast voor gemaakt. Zijn kennis over voeding en vooral zijn realiteitszin hebben mij over de streep getrokken en mij enthousiast gemaakt. Dit niet alleen voor aanvang van de kuur, maar ook tijdens de kuur en erna. Iedere dag nam Ruben contact op om te vragen hoe het ging en sprak hij motiverende woorden waar nodig. Omdat ik ‘the switch’ al na vastendag 1 gemaakt had, vond ik eigenlijk wel dat ik al een dag eerder kon beginnen met opbouwen. Daar kwam echter niets van in! Ruben attendeerde mij fijntjes op mijn doel en deelde mij mede dat het in het licht van dat doel toch echt een betere beslissing zou zijn om gewoon de volledige kuur te doen. Ook moest ik iedere dag onder toeziend oog van Ruben op de weegschaal. Als daar een voor mij onverklaarbaar resultaat (huh, gewicht toegenomen na tweede dag niets eten *$^#^!) wees Ruben mij op de statistieken en vergelijkbare gevallen en stelde hij mij gerust dat dit normaal was en gewoon kon gebeuren. Het zou de dagen erop wel goedkomen. En dat kwam het inderdaad.

Uiteindelijk

Aan het einde van de kuur waren de ruim vijf kilo’s er inderdaad af. Inmiddels had ik mij dus ook wat nader verdiept in voeding en het was dan ook leuk om daar met Ruben over te sparren (voedingsmiddelen, verhoudingen, inspanning etcetera). Nu is Ruben al langer voedingsdeskundige en dus hij had nog vele goede voorbeelden voor afwisselende menu’s en trainingen. Ook krachttraining, aangezien de kuur is afgelopen en het volgende doel is om, naast nog iets verder af te vallen (wat met het voedings- en beweegpatroon ‘vanzelf’ zou moeten gaan), ook wat meer spierkracht op te bouwen.

Conclusie?

Al met al ben ik dus zeer te spreken over Sportvasten, maar meer in het bijzonder over de begeleiding van Ruben. Ik denk namelijk dat Ruben uiteindelijk een belangrijkere factor was dan de pilletjes en het poeder van Sportvasten. Alhoewel je natuurlijk ook niet moet gaan vasten zonder die supplementen. Het enthousiasme, de kennis, maar vooral de realiteitszin van Ruben, die goed op mij en mijn situatie was afgestemd, maken het dat de kuur vol te houden is en je gemotiveerd wordt om toch net een stukje gezonder te gaan leven. Dat is voor mij allemaal pure winst. Ik kan Ruben dan ook zeer zeker aanbevelen!

Don’t Stop Here

More To Explore

Testimonial
Ruben Buursen

Review Bram Meijer /NL kampioen Padel

Bram is al jarenlang Nederlands kampioen Padel. Bram traint al ruime tijd met onze Trainer Justin om Bram in vorm te houden! De topsport expertise

Testimonial
Ruben Buursen

Review “Dennis”

Ik ben nu sinds 4 maanden actief bezig om af te vallen en vooral gezonder te worden….. mijzelf beter te voelen. Moest wel ff een