Waarom je je ontbijt nooit mag overslaan (met één uitzondering)
Een voedingswetenschapper zei deze week tegen CNN Health: ‘Diëten waarbij veel calorieën aan het begin van de dag worden gegeten, werken beter dan diëten waarbij het ontbijt wordt uitgesteld of overgeslagen’. Zelfs bij een gelijk aantal calorieën bleken de ontbijters beter af te vallen dan degenen die het ontbijt overslaan. Daarom wordt er gezegd dat je je ontbijt nooit mag overslaan. Ik onderstreep persoonlijk die visie, hoewel de meningen in sportland verdeeld zijn. Je ontbijt overslaan kan best, maar onder één voorwaarde. En die leg ik hieronder uit.
Zorg voor een goede basis
Mensen die af willen vallen, willen dat meestal snel. Vaak zit het er dan ook snel weer aan. Daarom pleit ik voor een duurzame aanpak. En die begint met een goede basis: gezonde voeding, met een optimale verdeling van koolhydraten, eiwitten en vetten. En uiteraard met wat minder calorieën dan je voorheen at, zodat je energiebalans negatief is (je eet minder dan je verbrandt en dus val je af).
Intermittend fasting
Als de basis goed is, dan val je af. Wil je de resultaat nog iets verbeteren, dan kun je voor intermittend fasting kiezen. Dit houdt in dat je in periodes vast. Meestal kiezen we dan in overleg voor het overslaan van twee maaltijden per week, waarbij je in plaats van het ontbijt, lunch of avondeten flink gaat sporten. Een blokje om met de hond volstaat overigens niet. Je zult flink aan de bak moeten. Op die manier wordt je stofwisseling evengoed geprikkeld, zodat je vetverbranding doorgaat (in tegenstelling tot de situatie waarbij je een maaltijd overslaat en niet sport).
Sportvasten
Daarnaast zijn er mogelijkheden om wat meer maaltijden over te slaan, bijvoorbeeld met een eendaags, driedaags en tiendaags vastenprogramma. Dit doe je alleen onder begeleiding van bij voorkeur een personal trainer, in combinatie met sporten en voedingssupplementen. Alleen dan zijn de resultaten optimaal en breng je geen schade aan je lichaam aan.
Wat is een goed ontbijt?
Terug naar het begin: het ontbijt. Bewezen is dat mensen die eiwitrijk ontbijten, langer verzadigd zijn en de rest van de dag minder ‘snaaidrang’ hebben, zodat ze minder calorieën eten. Bak dus bijvoorbeeld een omelet met groenten of neem een bak kwark met wat fruit en nootjes. Vermijd suikerpieken (zoals na croissantjes, brood met hagelslag etc.).
Voorkom je lunchdip en lamlendig uitbuiken
Na suikerrijke voeding krijg je snel energie, maar je belandt ook snel in de suikerdip, waarna je weer trek krijgt in suikerrijk (= dikmakend) voedsel. De ‘suikerdip’ is een sterke daling van je glucosespiegel in je bloed, omdat je lichaam veel insuline aanmaakt na suikerrijke voeding. Bijna iedereen kent de lunchdip wel (een energiedaling na de lunch) of het lamlendige gevoel na een koolhydraatrijk diner, waarbij je alleen nog wilt bankhangen… Allemaal niet erg bevorderlijk als je wilt afvallen.
Kies voor langzame koolhydraten
Mag je dan helemaal geen koolhydraten? Jawel, dat je geen koolhydraten mag eten omdat je anders niet afvalt, is een misvatting. Langzame koolhydraten zijn prima energieleveranciers. Havermout, wat fruit, quinoa, noten en peulvruchten kun je dus heel goed eten. Combineer je ze met eiwitten, dan worden de koolhydraten nog langzamer afgebroken. Hierdoor krijg je minder suikerpieken in je bloed. Dat zorgt er dus voor dat je minder snel trek krijgt en je nieuwe voedingspatroon makkelijker kunt volhouden.
Meer weten?
Over koolhydraatarme diëten vertel ik volgende keer meer. Mocht je op dit moment meer willen weten over gezond ontbijten en/of (sport)vasten, stuur me dan een berichtje of bel me even. Ik vertel je er graag meer over!