Supplementen, zin of onzin?

Supplementen: zin of onzin?

Veel sporters maken gebruik van supplementen. Maar helpt dat nu echt of spekt het alleen de portemonnee van de producenten? En is het zo dat als het niet baat, het ook niet schaadt? Zoals bij de meeste onderwerpen het geval is: ook hier zijn de meningen verdeeld.

Vitaminen en mineralen: zijn supplementen als aanvulling op je voeding nodig?

Ja, zeggen de voorstanders van supplementen. De grond waarop we onze groenten verbouwen is inmiddels zo verschraald, dat het fruit en de groenten die erop groeien veel minder voedingsstoffen bevatten. Aanvulling is daarom nodig. Vinden zij.

Nee, zeggen de tegenstanders. Als je gezond eet, dan krijg je voldoende vitaminen en mineralen binnen.

Waarschijnlijk ligt de waarheid ergens in het midden. De meeste mensen eten niet zo gezond en kunnen wel wat aanvulling gebruiken om aan de benodigde vitaminen en mineralen te komen. Maar is een pil slikken dan de beste optie? Of kun je beter je voeding optimaliseren?

En superfoods dan?

De superfoods zijn heel handig in de markt gezet. De verkopers bedenken er de meest uiteenlopende gezondheidsclaims bij, variërend van een verhoogd libido tot een verbeterd prestatievermogen elders. In de sport bijvoorbeeld. De goji- en acaibessen, chiazaadjes en aanverwanten zijn daarom  niet aan te slepen en de consument legt er graag wat geld voor neer. Ondanks dat de gezondheidsclaims nog nooit echt via onderzoek zijn aangetoond.

Misschien moeten we het advies van Wendy Marcason, een erkend diëtiste die deel uitmaakt van het American Dietetic Association’s Knowledge Center Team, ter harte nemen. Zij zegt: ‘Zolang de gezondheidsvoordelen van de ‘superfoods’ nog niet wetenschappelijk bewezen zijn, lijkt het me verstandiger, goedkoper en veiliger om je antioxidanten uit andere soorten fruit en groente te halen’. Gewoon wat blauwe bessen en een banaantje is dus ook prima. En een stuk goedkoper.

Fatburners

Het lijkt zo ideaal: gewoon je patatje en je chips blijven eten en vervolgens een fatburner nemen. Zo verdwijnt je vet als sneeuw voor de zon. Fatburners en stackers verhogen je stofwisseling en verlagen je vetopname (hoewel ook hier weinig wetenschappelijk bewijs voor is). Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat je er nogal vervelende bijwerkingen van kunt krijgen, zoals slecht slapen en hartritmestoornissen. Het grootste risico loop je daarbij uiteraard bij middelen die je bij een dubieuze verkoper in het buitenland koopt.

Kortom

In sommige gevallen heb je misschien wat extra’s nodig. Bij intensieve krachttraining is een eiwitaanvulling bijvoorbeeld helemaal niet gek of ongezond. En bij een laag calorieëndieet kom je lastig aan voldoende vitaminen en mineralen. In die periode kun je als supplement best een multivitamine slikken. Verder is vet verbranden door te sporten gezonder dan door het slikken van pillen. En in de meeste gevallen zijn broccoli, boerenkool en kiwi’s (bijvoorbeeld) betere leveranciers van gezonde stoffen dan de besjes uit een ver land.

Daarover gesproken: de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht gojibessen, die met name uit Azië komen en kwam tot de conclusie dat 70% besmet was met een gevaarlijke hoeveelheid giftige bestrijdingsmiddelen. Op sommige bessen zat zelfs 55 keer de wettelijk toegestane hoeveelheid. En op dat soort supplementen zit je echt niet te wachten.

De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) adviseert atleten op dit moment om geen voeding supplementen te gebruiken. Ze zijn óf niet nodig, óf er zijn alternatieven. Het risico van een vervuild supplement is momenteel te groot en niet controleerbaar. Dus gebruik liever je verstand dan supplementen. Of overleg in ieder geval even met iemand die er verstand van heeft.

Don’t Stop Here

More To Explore