Succesvol afvallen kent geen eenzijdige manier van aanpak. Je moet een plan bedenken en je vervolgens ook houden aan dat plan. Voeding, training en lifestyle. die 3 pijlers zal je onder controle moeten krijgen. Wij leggen je graag uit hoe dit werkt.

Succesvol afvallen

De titel zal vast je interesse hebben gewekt. Gezond leven, gezonde voeding, sporten, het zijn ‘hot items’ en iedereen heeft er een mening over. Succesvol afvallen wil iedereen. Ondanks dat velen van ons graag  willen veranderen, afvallen of misschien wel wat gespierder willen worden lukt velen het niet écht. Het is niet zo zeer dat we niet willen, maar je ziet door de bomen het bos niet. Je buurvrouw kan succesvol afvallen door middels 2 keer per week te gaan hardlopen, maar je goede vriend(in) is afgevallen door minder koolhydraten te gaan eten. En jij? Jij hebt beide geprobeerd, want hé.. als het de buurvrouw al lukt…

Oorzaken van overgewicht

Dit zijn misschien inkoppertjes, maar toch even een paar oorzaken op een rijtje.
Je eet meer dan je verbrandt, het ligt aan je genen, laag energieverbruik(weinig bewegen) of je eet te veel en te vaak.En wanneer heb je dan eigenlijk overgewicht? Het alom bekende(en inmiddels ook bekritiseerde) referentiepunt is natuurlijk je BMI. Is je BMI hoger dan 25? Dan zou je kunnen zeggen dat is overgewicht hebt. Je gewicht past dan niet bij je lengte. Persoonlijk zeg ik dat dit niet direct betekent dat je dan ook ongezond bent. Een punt wat ik als Personal Trainer vaak gebruik is het vetpercentage, en hoewel een meting op een weegschaal niet exact je vetpercentage weergeeft is het wel een prima uitgangspunt. Wat je verder moet weten is dat niet ‘elk vet’ of vet op alle plaatsen even gevaarlijk is. Een kenmerkend persoon is de man met enkel een dikke harde buik, of de vrouw met bredere heupen en vollere billen. De vrouw heeft in dit geval op meer plaatsen vet, maar het is stukken minder gevaarlijk dan de man met de dikke harde buik. Daarnaast gaat overgewicht vaak gepaard met verstoringen en/of ziekten en is dus nooit goed voor je lichaam.

Herkenbaar?

Wanneer je kijkt naar de eerste oorzaak van overgewicht, namelijk te veel eten, zou je natuurlijk kunnen zeggen dat minder eten een oplossing is om af te vallen. Misschien herken je het volgende patroon: Persoon X(Man) weegt 105KG bij een lengte van 180cm. Zittend beroep, onregelmatig en te veel eten. Idealiter weegt deze man maximaal 78Kg. Zonder enige vorm van kennis begint hij eerst minder te eten en is zeer succesvol tot aan een gewicht van 84Kg, en dan stopt het ineens. Fijn, Persoon X heef een plateau bereikt en valt niet verder af. Man probeert nog minder te eten en komt vervolgens aan. Man zit het niet meer zitten, stopt met het voornemen om af te vallen, vervalt in zijn oude ritme en komt aan, en weegt nu zelfs 109kg. Denk je dat ik overdrijf? Nee, dit gebeurt vaak. Misschien iets in minder extreme mate maar het gebeurt.

Omdenken?

Als je de oorzaken kent, is het dan te simpel om te zeggen dat je dan ook de oplossing hebt om succesvol af te vallen? In het voorbeeld hierboven is te zien dat een vermindering van het aantal calorieën heeft gewerkt, maar uiteindelijk niet de lange termijn oplossing was. Hetzelfde geld voor de andere oorzaken, het is simpel weg niet altijd ook direct de oplossing. En om het nog lastiger te maken, wat ooit eens heeft geholpen om af te vallen betekent niet zomaar dat het een tweede keer ook werkt.

Maar wat wel werkt..

Toegegeven, het is het zoveelste artikel over afvallen. Je kent de oorzaken wel een keer, en de oplossing word er niet gemakkelijk op. Het geheim is, is dat er geen eenduidige oplossing bestaat. Simpel meer bewegen en minder eten is niet(altijd) de oplossing. Wel is er een uitzonderingsgroep. Wanneer je aan je eerste afvalpoging begint kan het zo zijn dat je met een simpele aanpassing als; ‘ minder eten en meer bewegen’ als een speer afvalt! Geweldig toch! Stop dan met lezen, je hebt mijn hulp niet nodig. Hoor je niet bij die groep? Hoor jij juist bij die groep die inderdaad op het plateau als in het voorbeeld blijft hangen of sterker nog, het helemaal niet lukt om af te vallen? Lees dan verder goed.

Hoe succesvol afvallen dan wel werkt.

Wanneer je meerdere afvalpogingen hebt ondernomen is de kans zeer groot dat bepaalde processen zijn verstoord in je lichaam. Misschien is je warmte productie(stofwisseling) veel te laag. Als dat het geval is, moeten je kijken of je deze kunt verhogen. Dit kan goed met SPECIFIEKE training. Een GOEDE Personal trainer moet kunnen bepalen wat voor jou werkt. 2 keer per week krachttraining is hierin niet de oplossing. 4-5 keer per week krachttraining is hierin wel een oplossing. Duurtraining en vasten helpen hier tevens nog beter bij! Welke vorm van training het beste voor je is? Dat hangt af van je lichaamsbouw. Ik krijg wel eens de vraag of 3 keer per week, een uurtje sporten wel voldoende is? Misschien denk je dat het aantal verbrande calorieën niet voldoende is, maar daarnaast zet je veel processen in werking die je algehele verbranding iets kunnen verhogen. Je kunt het ook zoeken in je schildklier. Die is verantwoordelijk voor je warmte productie. Je schildklier heeft bepaalde voedingsstoffen nodig om goed te functioneren. Jodium, ijzer, selenium, zink koper enz..

Wat zou je dan met voeding kunnen doen?

Natuurlijk is je calorie inname belangrijk om succesvol af te vallen. Een calorie restrictie is niet automatisch de oplossing wanneer je vaker hebt proberen af te vallen. Om te bepalen hoeveel calorieën je moet gaan eten adviseer ik je toch een deskundige in te schakelen. Wat je wel zelf kunt ondernemen is bepaalde voedingsstoffen te nemen die ‘verhittend’ werken. Je moet dan denken aan; cafeïne, rode peper, gember, scherpe en hete voeding, groene thee, en zo meer.

Supplementen

Als laatste punt stip ik supplementen aan. Hier staat niet iedereen direct om te springen. Ze zijn duur en/of eng. Maar onderschat de werking niet. Supplementen kunnen je helpen bij ondersteuning van je training, werking van je schildklier, en sommige verhittende stoffen zitten ook in supplementen verwerkt. Zeewier, Visolie, groene thee extract, ijzer, jodium, Vitamine.. Ik zou zo een hele lange lijst op kunnen noemen van suppletie wat echt van toegevoegde kan zijn bij het afvalproces. Dat doe ik niet, want niet alles heeft effect bij iedereen. Dit hangt van het individu af.

Conclusie

Succesvol Afvallen is en blijft een lastig proces waarbij de aanhouder wint. Je moet vol houden en erachter zien te komen waar bij jou als individu de oplossing ligt. Mijn advies is wanneer je meerdere pogingen hebt ondernomen om een deskundige in te schakelen die kan kijken in welke richting je de oplossing moet zoeken. Overgewicht heeft meerdere oorzaken, en afvallen heeft niet 1 simpele oplossing. Ik, als Personal trainer ga altijd op zoek naar de juiste oplossing. Er bestaat niet iets als een Quick-fix. Je lichaam heeft ook tijd nodig om aan te passen. Ik durf te beweren dat ik als Personal trainer bijna iedereen kan laten afvallen. Je moet gemotiveerd zijn, willen veranderen en doen wat je verteld wordt. Een uitzonderingsgroep die ik nog niet heb behandelend is misschien de ‘emotie-eter’. Dit zijn vaak langere processen, maar zeker niet ondenkbaar om hier resultaten mee te boeken.

Ik heb geprobeerd je niet te gedetailleerd te vertellen wat belangrijk is in het afvalproces. Ik wou dat ik het je nog simpeler kon maken maar helaas. Het is nou eenmaal niet zo gemakkelijk. Gelukkig kan ik je als Personal trainer helpen. Alle facetten die belangrijk zijn kan ik je in ondersteunen. Lukt het je niet zelf om succesvol af te vallen? Garanties geven doe ik niet, maar ik denk dat het mij wel lukt..

Don’t Stop Here

More To Explore

Testimonial
Ruben Buursen

Review Bram Meijer /NL kampioen Padel

Bram is al jarenlang Nederlands kampioen Padel. Bram traint al ruime tijd met onze Trainer Justin om Bram in vorm te houden! De topsport expertise

Testimonial
Ruben Buursen

Review “Dennis”

Ik ben nu sinds 4 maanden actief bezig om af te vallen en vooral gezonder te worden….. mijzelf beter te voelen. Moest wel ff een