Pepernoten zijn gezond!

Zijn pepernoten dan echt gezond? Daarvoor moet je het hele blog lezen. Als we over voeding praten zijn er wat ons betreft enkele basisregels die je dient toe te passen om tot een gezond voedingspatroon. Deze 10 regels hebben we voor je op een rijtje gezet!

Pepernoten zijn gezond!

Soms trap je een open deur in om aandacht te krijgen voor de tekst die je wilt schrijven, en nu is dat niet anders. Ik mag veronderstellen dat het merendeel van jullie niet verwacht dat ik met een goed verhaal kom om je ervan te overtuigen dat pepernoten heel gezond voor je zijn. Want ik heb nieuws, dat zijn ze niet.

Maar wat is dan wel gezond?

De boodschap van dit verhaal is om je als personal trainer enkele handvatten mee te geven om te bepalen of een product ‘oké’ is, of toch niet. Een voorbeeld van een product wat recentelijk frequent onder de loep word genomen is bijvoorbeeld spelt brood. Spelt brood zou een alternatief moeten zijn voor gewoon brood. Spelt brood bevat namelijk iets meer voedingsstoffen.(Ik baseer mij hier even op de website van het voedingscentrum.nl als bron). Het kan dus wat gezonder zijn, maar dat maakt het niet direct geschikt voor iedereen. Een ander mooi voorbeeld is een avocado. In populaire kookboeken als die van Rens Kroes is de avocado inmiddels niet meer weg te denken. En wat dat betreft geef ik haar gelijk, want het is inderdaad een gezond product. Ze bevatten immens veel vitamines en meer als in andere fruitsoorten. Het is niet heel moeilijk om andere voorbeelden te noemen die nu erg populair zijn maar ook vaak ter discussie staan. Die discussie maakt het voor de consument lastig. Ik krijg als Personal Trainer dagelijks de vraag over en product of het wel of niet gezond is. Het is lastig om een eenduidig antwoord te geven, een avocado is namelijk gezond, maar ik kan het mijn klanten niet adviseren om in hun salade te verwerken. Spelt brood is een iets betere variant dan gewoon brood, maar ook dit adviseer ik mijn klanten niet om te eten. Net als pepernoten, maar ze zijn wel lekker.

10 gouden regels.

Wanneer je op gewicht bent en niet hoeft af te vallen is het prima wanneer je avocado neemt. Rijk aan vitamines, en het is nog lekker ook. Spelt brood ben ik minder kapot van. Het is voor mij niets meer dan een duur alternatief, het bevat net zo veel koolhydraten als gewoon brood en het levert aan vitamine’s al niet heel veel meer op dan gewoon brood.
Als je wilt afvallen zou ik al helemaal uit de buurt blijven van brood. Blijkbaar zit er iets in brood waar we dik van worden. Een avocado tijdens je afvalproces zou ik ook nog even niet doen. Ondanks het hoge vitaminegehalte kleven er ook nog wat nadelen aan. Er zitten namelijk best wat calorieën in. Het punt is dat veel producten gezond zijn, maar calorierijk zijn of hoog in de koolhydraten zitten waardoor het tijdens je afvalproces niet handig is om te nemen.
Als personal trainer heb ik 10 belangrijkste punten voor je opgesteld die ik eenmalig zal publiceren om mijn website.
Naar klanten toe zet ik dit altijd weg als mijn ’10 golden rules’. Deze 10 golden rules zijn gericht op gezondheid en niet op een afvalproces. Overigens kan dit voor sommige net voldoende zijn om de overtollige kilo Het kan je helpen bewustere keuzes te maken.

Neem deze regels als uitgangspunt:

  • 1. Gebruik langzame koolhydraten en zo min mogelijk snelle suikers. Minder snoep, banket, frisdrank, vruchtensap, ontbijtkoek, cruesli, witte graanproducten en brood(en pepernoten) – Meer donkerbruine volkoren graanproducten en brood, linzen, kikkererwten, bonen en rijst.
  • 2. Neem maximaal twee koolhydraat houdende maaltijden per dag. Minder brood, aardappelen, pasta en rijst – Meer salades, kwark, vis, vlees of kip en groente.
  • 3. Gebruik weinig dierlijke vetten. Minder halfvolle en volle melkproducten, boter, kaas, frituur, vlees en vleeswaren – Meer magere kwark en yoghurt, kip- en kalkoenfilet, tonijn, kabeljauw en eventueel een eiwitshake.
  • 4. Gebruik gezonde vetten. Elke dag olijfolie bij de voedselbereiding en twee keer per week makreel, haring, sardines of zalm. Elke dag een ei mag.
  • 5. Gebruik elke dag twee stuks hoogwaardig fruit. Hoogwaardig fruit zijn alle soorten bessen, bramen, aardbeien, kiwi’s, sinaasappels, grapefruits en rode druiven. Minder hoogwaardig zijn peren, bananen en appels.
  • 6. Gebruik elke dag twee ons hoogwaardige groente. Hoogwaardige groente zijn paprika, spruitjes, broccoli, boeren- en rode kool, rode bieten en spinazie. Minder hoogwaardig zijn witte kool, sperzie- en snijbonen en sla.
  • 7. Gebruik geen suikerhoudende voeding en suikerhoudende dranken een uur voor en een uur na de training
  • .8. Neem drie maaltijden per dag eventueel met drie tussendoortjes, ontbijt altijd en gebruik geen maaltijden 3 uur voor het slapen gaan.
  • 9. Drink 1,5 tot 2,5 liter water per dag.
  • 10. Bij onvoldoende gevarieerde voeding is het gebruik van een multivitamine aan te bevelen.

Calorieën tellen

Bovenstaande producten bevatten natuurlijk allemaal calorieën. Calorieën heb je nodig om af te vallen. In het vorige personal training’s blog heb ik je al het geheim onthuld hoe je succesvol afvalt, dus daar gaan we het dit keer niet over hebben. Nu is het zaak om te kijken welke producten wel, en welke niet gezond zijn. Bovenstaande regels, zijn wat mij betreft de belangrijkste regels voor een gezond, evenwichtig voedingspatroon. Zo kom ik dan ook toch terug op het calorieën tellen. Wil je namelijk afvallen? Dan moet je los van je calorien tellen kijken of een bepaald product valt binnen je beperking van je macro nutriënten. Een handvol pepernoten bevat al snel 50 calorien. Een avocado kan misschien wel, maar dan moet je goed kijken naar je macro nutriënten of dit past in je maaltijden voor die dag. Had je na het lezen van dit artikel gehoopt op een lijst met allerlei gezonde en goede producten? Helaas. Na het lezen van het artikel snap je dat het niet zo gemakkelijk ligt. Er zijn natuurlijk wel producten die in de basis prima gezond zijn, en die je kunt nemen zonder je al te veel zorgen hoeven te maken. Wanneer je daar graag wat meer over te weten wilt komen mag je contact opnemen.

Don’t Stop Here

More To Explore

Testimonial
Ruben Buursen

Review Bram Meijer /NL kampioen Padel

Bram is al jarenlang Nederlands kampioen Padel. Bram traint al ruime tijd met onze Trainer Justin om Bram in vorm te houden! De topsport expertise

Testimonial
Ruben Buursen

Review “Dennis”

Ik ben nu sinds 4 maanden actief bezig om af te vallen en vooral gezonder te worden….. mijzelf beter te voelen. Moest wel ff een