Je spieren groeien tijdens het Netflixen.

Je spieren hebben rust nodig.

Maar alleen als je daarvoor getraind hebt, uiteraard. Je spieren groeien namelijk in de herstelfase ná het sporten. Je rust- of herstelperiode is dus net zo belangrijk als je training. Door voldoende uit te rusten behaal je eerder je doel én je bouwt weer genoeg energie op om naar de volgende training te gaan.

Hoe herstel je je spieren het beste na een training?

  • Neem voldoende rust
  • Zorg voor een goede nachtrust
  • Ontspan
  • Eet gezond
  • Drink voldoende

Neem rust en wissel je trainingen af

Je lichaam heeft tussen de 48 en 72 uur nodig om van een training te herstellen. Elke dag je biceps of buik spieren trainen heeft dus geen zin. Zorg daarom voor een gevarieerd trainingsschema, waarbij je de spier groepen afwisselend traint. Het is best lastig om zelf een goed schema te maken, maar daar help ik je uiteraard graag bij.

Slaap genoeg

Bij een slaaptekort maakt je lichaam minder groeihormoon en insuline aan. En die hormonen zijn belangrijk voor de groei van je spieren en het transport van voedingsstoffen naar je spieren. Deze stoffen worden aangemaakt tijdens je diepe slaap. Er zijn genoeg sleeptracking apps en gadgets waarmee je kunt zien of je voldoende tijd in deze diepe slaap doorbrengt. Dus ga het eens een tijdje monitoren.

Relax man!

Door veel en lang te sporten maakt je lichaam cortisol aan (een soort stresshormoon). Dit heeft een negatief effect op je herstel. Bovendien breekt cortisol je spier weefsel af én het speelt een rol bij je vetopslag. Waarschijnlijk wil je dat niet. Daarom is het zaak om te ontspannen. Dat kan door een boek te lezen of door te Netflixen, maar dan krijg je nog steeds prikkels binnen. Probeer daarom ook af en toe eens om helemaal niks te doen. Staar in het vuur van de open haard of slenter wat door het bos. En los de stressfactoren in je leven zoveel mogelijk op (werk, geld, gezondheid, relatie etc.).

Eet gezond en drink genoeg

Vooral voor de fanatiekelingen is het belangrijk om goed te eten, ook na het sporten. Wat (langzame) koolhydraten en vetten voor de energie en eiwit voor het herstel van je spieren bijvoorbeeld. Je kunt zelf wel bedenken wat gezonde keuzes zijn, maar vraag er gerust naar als je tips wilt of twijfels hebt.

Daarnaast ben je veel vocht kwijtgeraakt bij het sporten. Vul het weer aan door het drinken van water. Een sportdrank is niet nodig. Ook niet tijdens het sporten. Er zitten veel calorieën in en je kunt er last van hebben tijdens het sporten, omdat ze langer in je maag blijven zitten dan water.

Te weinig hersteld?

Grote kans dat je het volgende merkt:

  • Een moe, slap en lusteloos gevoel
  • Vet vasthouden en spiermassa verliezen
  • Pijn in je botten en gewrichten
  • Minder weerstand -> vaker ziek
  • Problemen met je concentratie

Stuk voor stuk perfecte factoren om het bijltje erbij neer te gooien en te denken dat je je zo rot gaat voelen door je gezonde lifestyle. En dat klopt natuurlijk niet, want je hoeft alleen de goede balans tussen training en herstel te vinden. Daar knap je al snel van op. Weten hoe? Mail me!

Don’t Stop Here

More To Explore

Testimonial
Ruben Buursen

Review Bram Meijer /NL kampioen Padel

Bram is al jarenlang Nederlands kampioen Padel. Bram traint al ruime tijd met onze Trainer Justin om Bram in vorm te houden! De topsport expertise

Testimonial
Ruben Buursen

Review “Dennis”

Ik ben nu sinds 4 maanden actief bezig om af te vallen en vooral gezonder te worden….. mijzelf beter te voelen. Moest wel ff een