Intermittent vasten: no or go?

Intermittent vasten is een beweging overgewaaid uit Amerika. Het betekent in het kort da tje maaltijden gaat overslaan en op de vastendagen je inname gaat beperken. Hoe werkt dit in je lichaam en wat zijn de voordelen?

Intermittent vasten: no or go?

Over een paar dagen begint de Ramadan weer. Dit zou je kunnen zien als een periode van intermittent vasten. Dus als je dat een keertje wilt uitproberen, dan is het nu de ideale periode daarvoor. Ook als je geen religieuze motieven hebt, maar wel wat gezondheidsvoordelen wilt behalen.

Wat is intermittent vasten?

Letterlijk betekent het: vasten met tussenpozen. Je kunt het op verschillende manier doen. Bijvoorbeeld twee dagen per week (het 5:2 dieet). Daarbij beperk je het aantal calorieën op de vastendagen tot ongeveer 500-600.

Je kunt ook om de dag vasten of elke dag slechts één (grote) maaltijd eten.In de praktijk is het het makkelijkst om gedurende een bepaalde periode te eten en de rest van de dag te vasten. Je eet dan bijvoorbeeld alleen tussen 11.00 en 19.00 uur. In die periode eet je dan je gebruikelijke maaltijden.

Hoe het werkt?

Je lichaamscellen zijn beter bestand tegen allerlei schadelijke processen als je minder eet of regelmatig vast. Je lichaam heeft dan de tijd om allerlei biochemische en moleculaire veranderingen te laten plaatsvinden, die je beschermen tegen vervelende aandoeningen en ernstige ziekten. Volgens diverse onderzoekers zou regelmatig vasten de kans op bepaalde vormen van kanker, hersenaandoeningen en hart- en vaatziekten verkleinen.

Nog meer voordelen van intermittent vasten

  • Je voelt je beter en krijgt meer energie.
  • Je lichaam gaat makkelijker vet verbranden.
  • Je trek in suiker verdwijnt.
  • Je hormoonbalans verbetert. Zo neemt je groeihormoonproductie (en dus je spiergroei) toe.
  • Je cholesterolniveau verbetert.

Zijn er ook nadelen?

Uiteraard. Het kan sociaal onhandig zijn, bijvoorbeeld als je gezin op zondagochtend lekker zit te ontbijten en jij wilt wachten tot 12 uur. Of als je het gebak en de pinda’s ’s avond overslaat op feestjes.

Trek je vooral niets aan van de opmerkingen uit je omgeving, want er zijn natuurlijk ook andere meningen over maaltijden overslaan (‘Je moet de motor wel laten branden’). Recent onderzoek zegt dat het niet uitmaakt hoe je je maaltijden over de dag verdeelt. Je kunt dus twee grote maaltijden eten, maar ook zes kleine. Uiteraard is het wel belangrijk wát je eet. Het belangrijkste: vasten legt je stofwisseling niet stil. Integendeel.

Daarnaast blijft het opletten wat je eet, zeker als je wilt afvallen. Het is niet zo effectief als je je vastenmomenten met een overschot aan calorieën als beloning compenseert. Sla het Suikerfeest dus even over als je optimaal profijt van je vastenperiode wilt hebben.

Wie niet wil afvallen: het risico bestaat dat je te weinig gaat eten en daardoor onbedoeld afvalt. In dat geval kun je kiezen voor wat extraatjes (in je eetperiodes) die gezond zijn én veel calorieën bevatten. Denk daarbij aan volle zuivel, noten, gedroogd fruit of vette vis.

Keer proberen?

Eigenlijk kan iedereen vasten. Bij twijfel (bijvoorbeeld als je diabetes hebt of zwanger bent) kun je het beste eerst even met je arts overleggen.

Als je even een afspraak maakt, dan kan ik je ook alles over het sportvasten vertellen. In een korte (maar intensieve) periode kun je dan kennismaken met het vasten én de positieve effecten ervaren. Bevalt het, dan kun je het vasten in een gematigde vorm verder gaan inpassen.

Don’t Stop Here

More To Explore

Blog
Ruben Buursen

Hoe gaat het afvallen bij jou?

De eeuwige strijd; Het afvallen gaat nooit zoals gehoopt. De afgelopen decennia is het aantal diëten en voorgeschreven voedingspatronen enorm gestegen.‘Tot wanhoop toe’ krijgen we

Blog
Ruben Buursen

‘Jongen, eet je wel genoeg groenten?’

‘Jongen, eet je wel genoeg groenten?’. Je opa of oma heeft het vast wel eens aan je gevraagd. Gelukkig is er in de wereld om ons heen steeds meer de focus op gezonde voeding, maar zijn er ook nog steeds mensen die geen groenten lusten. Wij hebben wat tips voor je en leggen je uit waarom groenten zo belangrijk zijn!

Blog
Ruben Buursen

Gedragsverandering

Het veranderen van gedrag is een moeilijk punt voor velen. We zijn vaak vastgesleten in patronen en om dit te doorbreken kost veel moeite. Het is zonder meer een kwestie van een lange adem. Hoe pas je gedragsverandering toe, en belangrijker; Hoe houdt jet het vol? lees er snel meer over.