Hoe gaat het afvallen bij jou?

De eeuwige strijd; Het afvallen gaat nooit zoals gehoopt.De afgelopen decennia is het aantal diëten en voorgeschreven voedingspatronen enorm gestegen.
‘Tot wanhoop toe’ krijgen we vragen van leden en van mensen van buitenaf wat écht werkt.
‘Een dieet is een voedingspatroon dat aan een bepaalde leefregel of leefregels moet voldoen’. Als je dat zinnetje nogmaals leest dan kun je begrijpen dat een dieet niet altijd is bedoelt om af te vallen. In feite, door te eten wat je nu eet volg je al een soort van dieet.

Wil je afvallen? Dan moet je dus op zoek naar een ‘dieet’ waarbij je een caloriebeperking hanteert.
In mijn 10 jaar ervaring ben ik er inmiddels wel achter dat hier geen ‘rechttoe rechtaan’ methode voor bestaat. Ik ga je alleen wel mee nemen in onze werkwijze waarbij wij 90% van onze leden al kunnen helpen.

1. Inzicht.
Weet wat je eet. Begin met het inzichtelijk te maken van je dagelijkse maaltijden. Oké, toegegeven; een calorietracker is misschien niet de meest beproefde methode om inzichtelijk te maken van wat je op een dag inneemt, maar mocht je dit nog nooit eerder hebben gedaan dan maak je hier al een goede start mee! Vanzelfsprekend is het belangrijk dat je eerlijk bent naar jezelf. Vul dus elke druppel en kruimel in van wat je hebt ingenomen die dag.2. Verbruik.
Krijg(En daar is ‘ie’ weer: ) Inzicht in je verbruik. Wanneer je voor 7 dagen hebt bijgehouden wat je dagelijks inneemt wordt het tijd om te bekijken wat je verbruikt op een dag.
Een smartwatch is hier een handig hulpmiddel voor. Je kijkt dan naar je BMR( Niet te verwarren met BMI). Je BMR vertelt je hoeveel calorieën je in rust verbruikt. Je totale verbranding op een dag zal verschillen. Niet alleen per dag, maar ook per persoon.  Een stratenmaker zal overwegend meer calorieën verbranden t.o.v een administratief medewerker. En natuurlijk het sporten niet te vergeten. Tijdens het sporten verbrandt je eveneens veel calorieën.3. Vergelijk.
Wanneer je weet wat je inname en verbruik zijn kun je deze 2 met elkaar vergelijken. Zo kan je conclusie zijn dat je meer inneemt dan je verbruikt, en dat daarmee afvallen niet of lastig gaat.
Een conclusie kan ook zijn dat je erg laag zit in je calorieën. Als het gat tussen verbruik en inname erg groot is dan krijgt je lichaam te weinig voedingsstoffen binnen om af te vallen. Hoeveel calorien je per dag moet eten is per persoon verschillend. Stel dat je gemiddelde verbruik 2000 kcal is, adviseren wij meestal om 10-20% hierop te verminderen. Dit is een veilige en gezonde marge om af te vallen.

4. De juiste producten.
Hier krijgen wij misschien wel de meeste vragen over. Wij keuren nooit iets af. Je zult leren om moeten gaan met ‘de deugden van het leven’. Vanzelfsprekend kun je beter een appel ipv een stroopwafel eten. Maar een stroopwafel op z’n tijd kan ook best. Wanneer je punt 1t/m3 goed onder de knie hebt hoef je de ‘lekkere dingen’ niet te bannen uit je leven. Je zorgt er immers voor dat je inname en verbruik op elkaar afgestemd zijn. Anderzijds kan ik niet anders dan je adviseren om gezond en gevarieerd te eten natuurlijk.En natuurlijk veel sporten! Voorbeeld: 5 uur hardlopen per week zijn 4000Kcal! Dat betekent dat je al een halve kilo hebt verbrandt! Of je pakt natuurlijk een les mee in onze studio! Heb je vragen? Stel ze gerust.Leave a comment

Your email address will not be published.