De TRX: je eigen fitnessstudio voor thuis en op vakantie

Ben jij bekend met de TRX? Je eigen homegym, of super handig voor als je op vakantie gaat! Je kunt er oefeningen mee doen voor vrijwel alle spiergroepen. Het is makkelijk in de koffer mee te nemen en weegt nog geen 0.5 KG! Benieuwd wat je er mee kunt? Kom langs en we maken je er bekend mee!

TRX: Je eigen homegym

‘Op vakantie sport ik niet. Er is geen sportschool in de buurt en ik kan toch moeilijk mijn apparaten meeslepen naar Spanje’. Dat klopt. Maar gelukkig is daar de TRX. Klein, licht en opvouwbaar. Die kan er echt nog bij in je koffer. Goed nieuws dus. Of niet, als daarmee je excuus vervalt.

Wat is een TRX?

TRX staat voor Total Resistance eXercise. De TRX heeft verstelbare lange banden of touwen, met aan elk uiteinde een handvat. Je maakt de TRX vast aan een boom, deurpost of iets anders dat stevig genoeg is en dan kun je aan de slag.

De TRX is ontwikkeld door een Amerikaanse Navy Seal. Zo konden de mariniers met weinig materiaal toch heel effectief trainen. Met deze fitnesstool werk je met je eigen lichaamsgewicht. Verder heb je niets nodig. Zo kun je waar je maar wilt goedkoop en gemakkelijk trainen.

Wat zijn de voordelen van de TRX?

  • Je kunt met één simpele tool heel veel verschillende oefeningen doen.
  • Je kunt de TRX inzetten voor al je trainingsdoeleinden.
  • De TRX is goedkoop.
  • Hij is makkelijk mee te nemen.
  • Je kunt de zwaarte van de oefeningen makkelijk aanpassen aan je niveau.

Een ander voordeel is dat de touwen vrij in de ruimte bewegen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld apparaten voor krachttraining. Door die beweeglijkheid moet je veel spieren aanspannen om je balans te behouden. Je traint dus niet één spiergroep (zoals bij veel fitnessapparaten het geval is), maar meerdere spiergroepen tegelijk. Dat kost de nodige energie. Daarom gaat je hartslag van deze training ook omhoog. Naast kracht, flexibiliteit, coördinatie en houding stimuleer je ook je conditie en je vetverbranding.

Trainen kan op elk niveau

Hoe beter je getraind bent, hoe zwaarder je de oefeningen maakt. Je kunt je bijvoorbeeld opduwen of optrekken aan de TRX. Hoe schuiner je gaat staan, hoe zwaarder de oefening wordt. Daag jezelf daarin uit door elke keer een klein stapje verder te gaan staan.

Ook na blessures is de TRX goed te gebruiken. Heb je bijvoorbeeld moeite met lunges of squats? Met behulp van de TRX gaat het een stuk makkelijker. Zo kun je met minder belasting toch je oefeningen (blijven) doen.

Zijn er ook nadelen?

Nauwelijks. Je moet alleen wel weten wat je doet. Mocht je thuis willen trainen, volg dan een paar instructielessen zodat je blessures voorkomt. Dan stellen we gelijk een goed trainingsschema op, zodat je de beste resultaten behaalt.

Net zo effectief als trainen met gewichten of apparaten

Tenminste, dat zegt een onderzoek in het ‘Journal of sports science and medicin’. Als je daar de andere voordelen bij optelt, dan heb je voor een prikkie je eigen fitness studio in huis. Of in je koffer.

Wil je eerst proberen of het wat voor je is? Boek een proefles, dan laat ik je er graag mee kennismaken.

Don’t Stop Here

More To Explore

Blog
Ruben Buursen

Hoe gaat het afvallen bij jou?

De eeuwige strijd; Het afvallen gaat nooit zoals gehoopt. De afgelopen decennia is het aantal diëten en voorgeschreven voedingspatronen enorm gestegen.‘Tot wanhoop toe’ krijgen we

Blog
Ruben Buursen

‘Jongen, eet je wel genoeg groenten?’

‘Jongen, eet je wel genoeg groenten?’. Je opa of oma heeft het vast wel eens aan je gevraagd. Gelukkig is er in de wereld om ons heen steeds meer de focus op gezonde voeding, maar zijn er ook nog steeds mensen die geen groenten lusten. Wij hebben wat tips voor je en leggen je uit waarom groenten zo belangrijk zijn!

Blog
Ruben Buursen

Gedragsverandering

Het veranderen van gedrag is een moeilijk punt voor velen. We zijn vaak vastgesleten in patronen en om dit te doorbreken kost veel moeite. Het is zonder meer een kwestie van een lange adem. Hoe pas je gedragsverandering toe, en belangrijker; Hoe houdt jet het vol? lees er snel meer over.