Overal zie ik ze. Of ik nu op mijn tijdlijn op Facebook kijk, naar de radio luister, tv kijk of in de krant of een tijdschrift blader: de aansporingen dat jij het in 2018 echt anders gaat doen. Dat je nu echt die killerbabe of –hunk gaat worden en dat je deze zomer eindelijk in die minikini rond gaat rennen op het strand. Ik doe het anders (jaha, dat rondrennen in een minikini ook). Maar bij mij begin je 2018 met een gevulde koek. Of met een frikadel speciaal. Mag ook. Het draait hierbij om gedragsverandering, en man man, wat is dat lastig.
Je leest deze blog, dus laten we er voor het gemak even vanuit gaan dat je iets wilt verbeteren. Je conditie, je spiermassa, je gezondheid of je uiterlijk. Whatever. Je hebt een huidige staat van je lichaam en een gewenste staat. Dat is je doel. En daar wil je komen. Maar hoe?
Minder eten en meer bewegen… duh…
Het enige wat je nog in de weg staat is een gedragsverandering. ‘Mijn advies voor 2018 :Je moet gewoon minder eten en meer bewegen’, is een dooddoener die wel klopt, maar die in de praktijk best lastig uit te voeren is. Daarom heeft de sportschool zoveel sponsoren, die wel een abonnement hebben maar nooit aanwezig zijn. En daarom vervalt het grootste deel van alle mensen die goede voornemens hebben na een dag of drie weer in hun oude patroon.
Waarom is het zo lastig om je gedrag te veranderen?
Je brein is ontworpen om gedragsverandering te weerstaan. Het is voor je hersenen het handigst om je gedrag te automatiseren, zodat je er verder niet over na hoeft te denken. Dat vergroot je overlevingskans. Daarom zijn de belangrijkste overlevingszaken geregeld in je ‘reptielenbrein’. Dat is je regelkamer wat betreft onder andere ademhaling en temperatuur, maar ook wat betreft voeding en voortplanting. Seks dus. We hebben je aandacht. Maar we gaat het over voeding hebben. Sorry.
Je voedingsgewoonten zitten dus in je reptielenbrein en het is lastig om het tegen dit deel van je brein op te nemen. Bij ernstige stress wil het nog wel eens lukken om dit gedeelte van je brein te overtuigen met je ‘verstand’. Dat zie je bijvoorbeeld als mensen ineens stoppen met roken als ze ernstig ziek worden. Of als iemand gaat sporten na een hartaanval. Maar het is ook zo wat om dat af te gaan wachten.
Doe wat bij je past
Daarom doen wij het hier anders. We zoeken gewoonten die dichtbij je huidige gewoonten liggen, en die je helpen om met zo weinig mogelijk weerstand vanuit je reptielenbrein je doel te behalen. Dat geeft gedragsverandering de meeste kans op succes, want van je reptielenbrein win je het toch niet. Daarom geen hysterisch crashdieet, maar aanpassingen van je huidige voedingspatroon. Je hoeft jezelf niet naar de sportschool te sleuren om daar aan gewichten te trekken, terwijl je dat niet leuk vindt. Een lekkere bokstraining of een gezellige smallgrouptraining kan veel beter bij je passen. En heb je weinig tijd? Dan past een HIT training vast wel in jouw leven.
Wat ik eigenlijk wil zeggen: verander niet teveel ineens. Doe het stap voor stap en kijk hoe het bevalt. Gaat het goed, dan zet je misschien een volgende stap. En bevalt het niet, dan zet je een andere stap. Maatwerk dus. Zodat voeding en training bij je passen en je op een leuke manier je doel behaalt. Zo kost gedragsverandering niet teveel moeite. En bij die ‘leuke manier’ hoort ook af en toe uit de band springen. Met die frikadel dus…