Sporten met een burn-out

Sporten met een burn-out

Wie een burn-out heeft is vaak zover opgebrand, dat zelfs opstaan een te grote opgave is. Desondanks is de kans groot dat je het advies krijgt om te gaan sporten. Maar hoe dan?

Een burn-out krijg je niet zomaar. Het is vaak een combinatie van factoren. In de meeste gevallen is hard werken niet de oorzaak. Wie met plezier veel werkt, zal niet snel een burn-out oplopen. Vaak is je karakter de boosdoener.

Vooral de eigenschappen

  • moeite met nee zeggen
  • onzekerheid en gebrek aan assertiviteit
  • behoefte aan controle / moeite met delegeren
  • gedrevenheid en een groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • teveel willen, spelen een grote rol.

Ook externe factoren spelen mee

Denk daarbij aan problemen op het werk, relatiestress, geldzorgen of slaapproblemen. Een combinatie van meerdere factoren kan op een gegeven moment het licht doen uitgaan. De emmer is vol. Maar hoe krijg je hem weer leeg?

‘Ga sporten!’

Roept je arts enthousiast. Maar je sleept jezelf met moeite naar de keuken voor een bak koffie en moet niet aan sporten denken. Wie met een burn-out kampt, is van nature vaak al allergisch voor het woord ‘moeten’. Het ‘moeten sporten’ legt een extra druk op je schouders, waar je waarschijnlijk niet van opknapt. Dus?

Begin rustig aan

Je gedrevenheid en de wil om alles goed te doen gooi je overboord, want ook dat zal je geen goed doen. Stel minidoelen en beweeg op een manier die je leukt vindt. Overdrijf niet en wees wat minder streng voor jezelf. Liep je altijd een halve marathon maar ben je nu gesloopt na een blokje om met de hond? Beloon jezelf voor je korte wandeling en wees tevreden. Dit is wat het nu is.

Jaag je hartslag een beetje op

Vervolgens ga je op een manier bewegen waarbij je hartslag omhoog gaat. Joggen bijvoorbeeld. Of powerwalken. Of iets anders wat je leuk vindt.
Waarom? Van bewegen bij een intensiteit van 60-80% van je maximale hartslag maak je BDNF aan (brain derived neurotrofic factor). Dit is een stof die belangrijk is voor de herstelprocessen in je hersenen. En die kun je wel gebruiken als je van je klachten af wilt.

En rust daarna uit

Uitrusten is belangrijk voor je herstel. Rust bestaat ook uit perioden met weinig prikkels. Rust dus niet alleen uit door tv te kijken of een boek te lezen, maar ook door even niets te doen. Zonder afleiding van geluid, beelden en andere prikkels. Misschien is dat nog wel de grootste uitdaging in onze manier van leven.

Wat kan ik voor je doen?

Misschien duizelt het je nu al. Weet je niet wat je maximale hartslag is en hoe vaak en intensief jij kunt bewegen om je burn-out de baas te worden. En welke rol voeding kan spelen om je vermoeidheid te verminderen. In die gevallen help ik je graag. Maak vrijblijvend een afspraak en kom een keer langs in mijn studio voor een proefles.

Don’t Stop Here

More To Explore